Jednohubky s vinným želé

Facebook
Pinterest

Na přípravu budeme potřebovat:

Vinné želé

  • 500g bílých hroznů

  • 500g jablek

  • 125 ml vody

  • 300 ml vína Pereg Irsai Oliver

  • 300g cukru

  • šťáva z 1 citronu

  • 4 plátky želatiny

Jednohubky

  • 200g listového těsta

  • 115g balkánského sýra

  • 1 PL olivového oleje

  • 50 ml mléka

  • 125g smetanového krémového sýra
  • žloutek k potření
  • sůl a pepř
  • na ozdobu čerstvé bylinky a pár bobulek hroznů

Postup:

  • Jablka i se slupkou nakrájejte na kousky a spolu s bobulemi hroznů v hrnci zalijte vodou. Vařte pod pokličkou přibližně 20 – 30 minut do změknutí. Potom si vezměte čistý hrnec, dejte na něj sítko a přelijte uvařené hrozny s jablky a nechte přirozeně okapat. Ovoce nemačkejte, jinak by želé nebylo čiré.

  • Do šťávy pak přidejte cukr, citrónovou šťávu a povařte na mírném ohni dokud se cukr nerozpustí. Potom přidejte víno, už nevařte a nechte chvíli vychladnout. Mezi tím si podle návodu dejte nabobtnat plátkovou želatinu. Potom ji vyždímejte a přidejte do teplé ale ne horké ovocné směsi. Zamíchejte dokud se želatina úplně rozpustí, přelijte do sklenic, dejte nejprve vychladnout a poté nechte přes noc ztuhnout v chladničce.

  • Listové těsto si rozválejte a nakrájejte čtverečky cca 5x 5 cm a 0,5 cm široké pásky, kterými vytvoříte okraje. Po okrajích čtverečky potřete žloutkem a pokládejte pásky tak aby se nepřekrývaly. Vytvoříte si tak základ jednohubky, aby vám drželi náplň. Střed propíchejte vidličkou a potřete celý povrch žloutkem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů na přibližně 15 min, resp. do zlatova.

  • V mixéru rozmixujte do hladka oba sýry spolu s mlékem a olivovým olejem. Sýrovou pomazánkou bohatě naplňte upečené listové jednohubky, přidejte lžíci vínového želé, ozdobte kouskem hroznů. Na závěr dochuťte čerstvými bylinkami a podle chuti solí a pepřem.

    Vínné želé je možné si tímto způsobem připravit iz jiných druhů vína.

Za recept děkujeme LaPetit