Na přípravu budeme potřebovat:
Vinné želé
500g bílých hroznů
500g jablek
125 ml vody
300 ml vína Pereg Irsai Oliver
300g cukru
šťáva z 1 citronu
4 plátky želatiny
Jednohubky
200g listového těsta
115g balkánského sýra
1 PL olivového oleje
50 ml mléka
- 125g smetanového krémového sýra
- žloutek k potření
- sůl a pepř
- na ozdobu čerstvé bylinky a pár bobulek hroznů
Postup:
- Jablka i se slupkou nakrájejte na kousky a spolu s bobulemi hroznů v hrnci zalijte vodou. Vařte pod pokličkou přibližně 20 – 30 minut do změknutí. Potom si vezměte čistý hrnec, dejte na něj sítko a přelijte uvařené hrozny s jablky a nechte přirozeně okapat. Ovoce nemačkejte, jinak by želé nebylo čiré.
- Do šťávy pak přidejte cukr, citrónovou šťávu a povařte na mírném ohni dokud se cukr nerozpustí. Potom přidejte víno, už nevařte a nechte chvíli vychladnout. Mezi tím si podle návodu dejte nabobtnat plátkovou želatinu. Potom ji vyždímejte a přidejte do teplé ale ne horké ovocné směsi. Zamíchejte dokud se želatina úplně rozpustí, přelijte do sklenic, dejte nejprve vychladnout a poté nechte přes noc ztuhnout v chladničce.
- Listové těsto si rozválejte a nakrájejte čtverečky cca 5x 5 cm a 0,5 cm široké pásky, kterými vytvoříte okraje. Po okrajích čtverečky potřete žloutkem a pokládejte pásky tak aby se nepřekrývaly. Vytvoříte si tak základ jednohubky, aby vám drželi náplň. Střed propíchejte vidličkou a potřete celý povrch žloutkem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů na přibližně 15 min, resp. do zlatova.
- V mixéru rozmixujte do hladka oba sýry spolu s mlékem a olivovým olejem. Sýrovou pomazánkou bohatě naplňte upečené listové jednohubky, přidejte lžíci vínového želé, ozdobte kouskem hroznů. Na závěr dochuťte čerstvými bylinkami a podle chuti solí a pepřem.
Vínné želé je možné si tímto způsobem připravit iz jiných druhů vína.
Za recept děkujeme LaPetit