Na přípravu budeme potřebovat:
Cheesecake:
200 g celozrnných sušenek
100 g másla
680 g krémového sýra
300 g zakysané smetany
200 g moučkového cukru
1 PL vanilkového extraktu
3 vejce
- 2 žloutky
- 3 Pl hladké mouky
- 125 g smetany ke šlehání
Omáčka:
300 ml Švestkového vína Pereg
150g krystalového cukru
1 celá skořice
šťáva z 1/2 citronu
- cca 5 ks švestek

Postup:
- Sušenky rozmixujte a přidejte rozpuštěné máslo. Promíchejte a rovnoměrně vtlačte na dno formy.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na přibližně 10 minut. Nechte potom mírně vychladnout.
- Troubu pak vyhřejte na 160 stupňů.
- V misce smíchejte sýr a zakysanou smetanu zcela do hladka. Přidejte cukr, vanilkový extrakt a vejce. Nakonec přidejte mouku a smetanu ke šlehání, a jen lehce promíchejte.
- Vylijte na korpus a dno formy zabalte do alobalu. Ideální i do dvou vrstev.
- Cheesecake vložte do pekáče s vyšším okrajem, dolijte horkou vodou do výšky cca poloviny cheesecaku a dejte péct.
- Pečte přibližně 45 minut, poté cheesecake i s vodou vyjměte a nechte ještě 45 minut dojít.
- Cheesecake nechte úplně vychladnout, ideálně přes noc v chladničce.
- V menším hrnci smíchejte víno spolu s cukrem a skořicí a za občasného míchání nechte víno zredukovat na omáčku.
- Na posledních 5 minut vaření přidejte na kousky nakrájené švestky aby trochu změkly a citrónovou šťávu. Potom vyjměte skořici a nechte omáčku vychladnout.
- Vychladlý cheesecake polijte omáčkou a podávejte spolu se švestkami.

Za recept děkujeme LaPetit