Na 4 porcie budeme potřebovat :
- 500g vepřová plec
- 2 středně velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/2 hlávky červeného zelí (cca500g)
- 2 PL oleje
- 2 PL třtinového cukru
- 1 PL medu
- 1 ČL mleté skořice
- 5 hřebíčků
- 300 ml Rubius – rosé z čiernych ríbezlí
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl
Postup:
- Maso nakrájíte na menší kostky. Osolíte a dáte do pekáče.
- Přidáte namačkaný česnek, na plátky nakrájenou jednu cibuli a trochu oleje.
- Ručně promíchejte, aby se česnek a olej rovnoměrně vetřel. Podlijte asi 2 dcl vody, plech přikryjte alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů . Pečte asi hodinu, podle velikosti kostek masa.
- Potom alobal odstraňte a pečte ještě 20 minut na 200 stupních, tak aby se maso opeklo. V průběhu tohoto pečení maso alespoň jednou otočte.
- V hrnci rozpalte olej, přidejte druhou , najemno nakrájenou, cibuli a chvíli restujte. Když zrůžoví , přidejte cukr a dobře promíchejte.
- Přidejte polovinu vína a nechejte ho skoro úplně vyvařit ( skoro do sirupové konzistence). Potom přidejte skořici a hřebíček, med a zbývající víno. Nakonec přidejte nakrájené zelí a sůl. Dusíme přibližně 30 minut.
- Na vyvážení sladké chuti přidejte citronovou šťávu.
- Výpečky podávejte s cibulkou i výpekem na dušeném zelí.
Za recept děkujeme LaPetit