Na 2 porcie budeme potrebovať :
- 2 vyšší vepřové kotlety s kostí
- 300g modrých hroznů
- sůl a pepř
- 1 PL olivového oleje
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- 120 ml vína z Arónie čierné
- 100 ml silného hovězího vývaru
- 2 PL másla
Postup:
- Maso osušíme papírovou utěrkou, z každé strany osolíme a okořeníme.
- Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka opečeme kotletu z obou stran.
- Přidáme na pánev hrozny na stonku a pánev vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů, pečeme dokud maso nedosáhne teploty okolo 65 stupňů. Trvá to 10 – 15 minut podle výšky kotlety.
- Upečené kotlety s hrozny vyjmeme a udržujeme v teple. Do pánve přidáme víno a necháme vařit na mírném ohni, až se výpek zredukuje na hustou omáčku. Potom přidáme vývar a opět omáčku zredukujeme. Nakonec do omáčky přidáme máslo, necháme rozpustit a můžeme podávat.
- Ke kotletě se hodí například bramborová kaše nebo domácí hranolky.
Za recept děkujeme LaPetit