Na přípravu budeme potřebovat:
Těsto
- 260 g hladké mouky + trochu na válení
- 1 vejce
- 1 PL řepkového oleje
- 150 g bílého jogurtu
- špetka soli
- 1 žloutek na potření
- mletý cukr na posypání
Náplň
- 1 kg jablek
- 75 g hrozinek
- 75 g třtinového cukru
- 1ČL mleté skořice
Šodó
- 250 ml bílého vína
- 4 žloutky
- 80 g mletého cukru
Postup:
- Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto odložíme, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
- Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a přidáme hrozinky, cukr a skořici. Promícháme. Kdyby jablka pustily hodně šťávy, mírně ji slijeme.
- Těsto vyválíme co nejtenčí na pomoučené desce. Z těsta můžeme udělat jeden velký štrůdl, nebo dva menší. Na vyválené těsto rovnoměrně rozvrstvíme jablečnou náplň a zavineme do štrůdlu. Pečeme přibližně 45-55 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.
- Před podáváním si připravíme šodó. Žloutky, cukr a víno dáme do nerezové misky a nad párou šleháme, dokud nám nevznikne hustý hladký krém. Šodó podáváme ještě teplé tak, že jím přelijeme kousek štrúdlu.
Za recept děkujeme LaPetit