Na přípravu 2-3 porcí budeme potřebovat:
Náplň
- 8 ks alespoň den starých rohlíků
- 1 středně velká cibule
- 50g uzené slaniny
- 20g másla
- 120g baby špenátu
- 50g listů medvědího česneku
- 5 vajec
- 200ml mléka
- špetka muškátového oříšku, pepř a sůl
- máslo + strouhanka po vymazání formy
Steak
- 1 ks vyzrálého steaku rib eye (cca 450-500g)
- 2 PL oleje
- sůl a pepř
Omáčka
- 600 ml hovězího vývaru
- 200ml červeného vína Dunaj Pereg
- 25g másla
- sůl, pepř

Postup:
Plnka:
- Rohlíky nakrájejte na menší kostičky a dejte do velké mísy.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a slaninu na menší kousky.
- Na pánev dejte máslo, cibuli i slaninu a restujte na mírném plameni dokud se slanina nevypeče a cibule bude opečená do sklovita.
- otom přidejte špenát, pánev přikryjte poklicí a nechte asi 3 minuty podusit.
- Celou směs promíchejte, přidejte na hrubě nasekaný medvědí česnek, odstavte a nechte chvíli vychladnout.
- V menší misce smíchejte vejce s mlékem, přidejte je k rohlíkům spolu se špenátovou směsí a dobře promíchejte.
- Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Nádivku natlačte do formy, uhlaďte povrch a přikryjte ho alobalem.
- Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na přibližně 30 minut.
- Potom nádivku odekryjte a pečte ještě dalších 10-15 minut do zlatova. Po upečení nechte chvíli vychladnout, vyjměte z formy, a před krájením nechte nádivku plně vychladnout.
Steak:
- Steak potřete olejem a dobře osolte . Troubu rozehřejte na 100 stupňů, a pod mřížku si dejte pekáč.
- Steak položte na mřížku a každých cca 15 minut steak v troubě otočte. Pečte dokud steak nedosáhne vnitřní teploty cca 55 stupňů. Trvá to přibližně 45-50 minut podle velikosti a tloušťky steaku.
- Když steak dosáhne požadovanou teplotu vyjměte jej a rozpalte si pánev. Opět potřete trochou oleje z každé strany a zprudka opečte z každé strany.
- Steak můžete také přitlačit aby vznikla rovnoměrná krusta.
Omáčka:
- Na omáčku si v pánvi vyredukujte hovězí vývar, dokud neztratí většinu tekutiny a nezhoustne. Potom přilijte víno, opět ho nechte vyredukovat.
- Omáčku ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Na závěr dejte do omáčky máslo a stáhněte ji z ohně.
Steak nakrájejte na plátky, osolte a opepřete podle chuti, přelijte omáčkou a podávejte spolu s nádivkou.

Za recept děkujeme LaPetit