Na přípravu potřebujete:
Piškot
- 6 vajec
- 250 g moučkového cukru
- 100 ml řepkového oleje
- 125 ml vody (lze zaměnit za 125 ml plnoučného mléka)
- 300 g polohrubé mouky
- 9 g prášku do pečiva
- špetka soli
Punč
- 200 ml Vína z černého rybízu Pereg
- 100 ml kvalitního malinového sirupu
- 200 ml pomerančové šťávy
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 125 g malin (mohou být i zmrazené)
- 40 ml rumu
- 2 celé skořice
- 4 hřebíčky
Poleva
- 150 g moučkového cukru
- 1 -2 PL punče
- 10 ml šťávy z citrónu
- k dokončení 220 g malinového džemu a čerstvé maliny
Postup
Piškot:
- Ve větší míse rozšlehejte pomocí mixéru vajíčka do pěny. Potom přidejte cukr a znovu vyšlehejte.
- Do vyšlehaných vajec s cukrem postupně přidejte olej i vodu.
- Nakonec přidejte prosetou mouku spolu s práškem do pečiva a jen pomocí stěrky promíchejte abyste neztratili objem.
- Formu o rozměru cca 40 x 30 cm vystlete na spodku pečícím papírem, těsto přelijte do formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na přibližně 25 minut.
Punč:
- V hrnci smíchejte všechny suroviny kromě rumu a vařte těsně pod bod varu.
- Potom punč přeceďte, maliny propasírujte a do mírně vychladlého punče přidejte rum. Odložte z něj část na polevu.
Dokončení:
- Korpus opatrně vyjměte z formy, oddělte od pečicího papíru a nakrájejte na 3 cca 10 cm široké pásy.
- Položte jeden boční pás (ten s okrajem) na servírovací desku spodní stranou dolů a potřete tenkou vrstvou džemu.
- Položte na něj střední pás, jemně zatlačte a opatrně zalévejte punčem. Vždy po troše počkejte než se punč vsaje.
- Opatrně polijte i okraje tak, aby byl punč všude rovnoměrně. Potom dejte na korpus opět vrstvu džemu a poslední pás těsta.
- Punčový řez přikryjte alobalem a zatižte například balíkem rýže nebo mouky, a dejte odpočinout do chladničky ideálně přes noc.
- Druhý den punčový řez vyjměte, rovnoměrně seřízněte okraje.
- Práškový cukr prosejte, přidejte citrónovou šťávu a promíchejte.
- Nakonec přidejte nejprve 1 PL punče, promíchejte a bude-li poleva sice hustá, ale tekutá, polijte jí opatrně koláč.
- Když je dost hustá, zůstane pěkně na povrchu a nesteče. Pokud by bylo třeba přidejte ještě 1 PL punče.
- Polevu pak nechte zaschnout, a můžete krájet řezy.
Za recept děkujeme LaPetit