Na přípravu budeme potřebovat:
Brownies
- 250 g tmavé čokolády (alespoň 54%)
- 170 g másla
- 50 g kakaa
- 200 g krystalového cukru
- 50 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 2 PL silné kávy
- 90 g hladké mouky
- špetka soli
Omáčka
- 250 ml borůvkového vína Pereg
- 4 PL cukru
- 125 g borůvek (mohou být i mražené) + na dekoraci
Postup:
- Čokoládu nakrájejte na malé kousky. 80 g čokolády rozpusťte s máslem. Přidejte kakao a dobře promíchejte.
- Postupně přidávejte oba cukry a promíchejte. Přidejte i celá vejce a kávu a znovu dobře promíchejte.
- Přidejte mouku a sůl, opět promíchejte a nakonec přidejte zbývající nadrobno nakrájenou čokoládu, a vše promíchejte. Těsto je tužší, ale tak to má být.
- Formu o velikosti 20×20 cm vyložte pečícím papírem , tak aby přesahoval okraje , brownies se tak bude lépe vytahovat.
- Do formy nalejte těsto, povrch uhlaďte a dejte péct do vyhřáté trouby na 175 stupňů na přibližně 30 – 35 minut. Po upečení nechte brownies úplně vychladnout. Opatrně ho vyjměte z formy a rozkrájejte na 9 kusů.
- Do menšího hrnce nalijte víno a nechejte ho zredukovat na cca polovici. Potom přidejte cukr a borůvky a za stálého míchání nechte omáčku zhoustnout. Chcete-li, můžete omáčku přepasírovat nebo nechat s kousky borůvek.
- Brownies podávejte přelitý ještě teplou omáčkou a ozdobený čerstvými borůvkami.
Za recept děkujeme LaPetit