Na 4 porce budeme potřebovat:
- 300 g rýže arborio
- 2 PL olivového oleje
- 1 šalotku
- 100 ml Cuvée Bazulienka
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 PL bazalkového pesta
- 100 g mraženého hrášku
- 50 g parmezánu
- 50 g másla
- hrst čerstvých bylinek – bazalka, petrželová nať
- sůl a černé koření
Postup:
- Vývar zahřejte a udržujte ho teplý na sporáku.
- Šalotku nakrájejte na drobno. Na rozehřátém oleji ji restujte, dokud nebude průsvitná.
- Přidejte rýži a míchejte, dokud nebude rýže celá jakoby obalená v oleji.
- Podlijte bezovým vínem, promíchejte a nechte vypařit alkohol.
- Postupně přidávejte vývar a míchejte. Rizoto nikdy nesmí zůstat suché.
- Tak postupujte přibližně 20-25 minut. Občas ochutnejte, zda rýže není již al dente.
- Přidejte hrášek, povařte, a když je rýže na skus měkká , ujistěte se, že má dost tekutin a přidejte bylinkové pesto. Dobře promíchejte.
- Odstavte z ohně, přidejte máslo a nastrouhaný parmezán, na drobno nakrájené čerstvé bylinky a dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
Za recept děkujeme LaPetit