Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 kg hovězího masa- nejlépe předního (osso bucco)
- 250 g mrkve nastrouhané nahrubo
- 250 g petržele nastrouhané nahrubo
- 2 PL olivového oleje
- 50 g slaniny
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 100 ml vína Cuvée čierny Pereg
- 500 ml vývaru
- 2 PL hladké mouky
- 150 g mrkve
- 150 g malých žampionů
- 150 g nakládaných cibulek
- 1 PL oleje
- 1 PL másla
- čerstvý tymián
Postup:
- Ve větším hrnci rozehřejte 1 PL oleje, přidáte na kostky nakrájenou slaninu a osmažíte. Na výpeku zprudka opečete maso z každé strany. Potom maso vytáhněte a udržujte v teple.
- Do výpeku přidejte nastrouhanou mrkev a petržel a restujte, dokud zelenina nezhnědne. Přidejte sůl, koření, tymián, bobkový list a všechno zalijte vínem. Nechte víno mírně odpařit, vložte maso a zalijte vývarem. Hrnec přikryjte a nechte pomalu vařit asi 1,5 – 2 hodiny. Všechno můžete urychlit použitím tlakového hrnce. Doba vaření se zkrátí asi na polovinu.
- Když je maso uvařené, vyjměte ho a vyberte kuličky koření a bobkové listy. Zeleninu s vývarem rozmixujte dohladka.
- Na zahuštění omáčky si udělejte klasickou jíšku. Do hrnce dejte 1 PL oleje, přidejte mouku a za stálého míchání udělejte jíšku. Postupně přidávejte omáčku a míchejte dokud se omáčka nespojí a nezhoustne. Do omáčky vložte maso a udržujte teplé.
- Očištěnou mrkev nakrájejte na větší kousky, žampiony umyjte a cibulku osušte. Vše dohromady zprudka orestujte na oleji. Zelenina má zůstat křupavá. Na závěr ji ochuťte trochou másla, čerstvým tymiánem, solí a pepřem.
- Maso podávejte například s bramborovou kaší bohatě polité omáčkou a doplněné křupavou zeleninou.
Za recept děkujeme LaPetit